PorcuBI – Power BI – Business Intelligence

PorcuBI

Dark mode Power BI Dashboards Design

een Power BI-dashboard in dark mode ontwerpen

Een Power BI dashboard ontwerpen kan uitdagend zijn, vooral als het design afwijkt van de standaard. De meeste handleidingen en artikelen behandelen vooral de meer traditionele dashboards. Maar als je bijvoorbeeld een dashboard in dark mode wilt ontwerpen, moeten er andere keuzes qua visualisatie worden gemaakt.

Waarom een Power BI dashboard met een donkere kleurenschema ontwerpen?

Een dark mode dashboard kan voor een comfortabelere kijkervaring zorgen, vooral in een omgeving met weinig licht. Het kan ook de gebruikservaring verbeteren doordat iemand zicht beter kan concentreren en focussen.
Daarnaast, als gebruikers al gewend zijn om in andere tools in dark mode te werken, sluit een donker dashboard hier goed bij aan.

In dit artikel deel ik tips en trucs voor het ontwerpproces.

Light Mode Dark Mode

Vragen bij een dark mode design

Hebben mijn gebruikers profijt van een Power BI-dashboard in dark mode?

Voordat het ontwerp van het dashboard begint, is het belangrijk om de gebruikers van het dashboard te begrijpen. Drie voorbeelden:

Het team gebruikt verschillende tools die een ‘dark mode’-optie bieden. Gebruikers hebben aangegeven dat de donkere weergave prettiger is voor de ogen en ze geven de voorkeur aan dit type ontwerp.
Deze gebruikers zouden dus baat hebben bij een dark mode dashboard , omdat het aansluit bij hun voorkeur om informatie te bekijken.

Om de gebruikers geen bepaalde voorkeur voor een ontwerp op te leggen, is het handig om twee ontwerpopties aan te bieden waaruit gebruikers kunnen kiezen. Zo hebben ze de vrijheid om een ontwerp te kiezen dat past bij hun persoonlijke voorkeuren.

Niet echt een goede doelgroep voor een dark mode dashboard. Afgezien van de impact op het milieu van het printen van zwarte inkt op wit papier, hebben deze gebruikers vaak ook de neiging om aantekeningen te maken op de kopieën van het dashboard, dit is bij een donker dashboard moeilijk.

Welke kleur moet ik kiezen?

Bij het ontwerpen van een dashboard met donkere achtergrond is het belangrijk om andere kleurkeuzes te maken. De kleuren die worden gebruikt op een lichte achtergrond werken niet per se op een donkere achtergrond.

De achtergrondkleur

Het is verleidelijk om de achtergrond gewoon zwart te maken. Dit is echter niet aan te raden omdat dit, net zoals een witte in plaats van lichtgrijze achtergrond, best veel impact heeft op de ogen. Het is daarom handig om bijvoorbeeld donker grijs of een andere donkere kleur te gebruiken. Dit zorgt, in combinatie met felle kleuren, nog steeds voor genoeg contrast en is niet te overweldigend.

Black Dark Gray

Het is aan te raden om niet dezelfde kleuren voor visuals en tekst te gebruiken als voor een dashboard met een lichte achtergrond. Waarschijnlijk zijn de kleuren niet zichtbaar op een donkere achtergrond (zie het voorbeeld).

De tekstkleur

Vermijd het gebruik van wit op een donkere achtergrond; kies daarentegen voor lichtgrijs. Lichtgrijs is prettiger voor de ogen op een donkere achtergrond.

De visualisatiekleuren

Kies contrasterende kleuren en vermijd het gebruik van te veel verschillende kleuren om het overzichtelijk en gemakkelijk navigeerbaar te houden (dit geldt trouwens voor bijna alle dashboards, ongeacht het kleurenschema).

Unreadable Readable

Is het dashboard toegankelijk?

Bij het ontwerpen van een dashboard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het toegankelijk is voor je gebruikers, inclusief gebruikers die slecht zien of kleurenblind zijn.

Een manier om dit te doen is door voldoende kleurcontrast te gebruiken voor de tekst en afbeeldingen van het dashboard. Door voldoende contrast toe te passen, kan je ervoor zorgen dat de tekst en afbeeldingen gemakkelijk te onderscheiden zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat iedereen het dashboard kan gebruiken, maar het maakt het ook gebruiksvriendelijker en prettiger voor iedereen.

Let dus bij het ontwerpen van het dashboard op de contrastniveaus die je gebruikt. 

Ik gebruik deze website om de toegankelijkheid van mijn dashboards te controleren: color-blindness.com.

Not enough contrast Power BI dashboard
Zorg voor voldoende contrast, anders is het dashboard niet leesbaar voor slechtzienden.

Nieuwste Artikelen

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Scroll naar boven